Året der gik - 2023
Af Jacob Hørning, Forstander

Et helt usædvanligt kalenderår.

Et helt usædvanligt kalenderår har sat sit aftryk på verden, Danmark og Rudehøj. En pandemi-dagsorden og udfordringer som generelt disharmonerer med efterskolelivet. Som alle andre har vi kæmpet for at lede efter muligheder, holde fast i fællesskaber, være nærværende voksne og gennemføre relevant undervisning under konditioner, som stiller krav om en væsentlig anden pædagogik og didaktik end hverdagslivet på Rudehøj Efterskole sædvanligvis er udgangspunkt for.

Men vi har det godt og verden er åben igen og vi planlægger at "kigge ud" til inspiration og påvirkning af hvem vi er. Det sidste kalenderår har været kompromisfyldt, og præget af begrænsninger indenfor de retningslinjer vi laver efterskole på. Eleverne har hele vejen været fantastiske, samarbejdende og udvist sund respekt. På trods af alt, er vi glade for alt det vi måtte "nøjes med".

Vi har fortsat stor søgning til vores elevpladser. Vi startede 131 elever fordelt på tre 9. klasser, en 10. Reach og et stort FRONT-hold. Elevsøgningen til det kommende skoleår er ligeledes opmuntrende, og i november var alle elevpladser optaget, og vi har venteliste på både pige- og drengegangen. Vi har en fantastisk flok livsglade og opmuntrende teenagere, som elsker efterskole, musik, idræt, det kreative og ikke mindst fællesskabet med hinanden, os og Gud.

Vi vil se unge i bevægelse, så de sætter spor i egne og andres liv - er visionssætningen for vores arbejde på Rudehøj Efterskole. Det udfoldes på mange niveauer. Musik og lovsangskulturen præger efterskolelivet her i huset. Vi arbejder med sangskrivning og musikproduktion i studiet og ikke mindst vores største kreative proces med produktionen af egen musical. Musiklivet på Rudehøj spreder gode vibrationer og et godt kulturliv. Vi elsker det aktive liv både inde og ude. Det er en fornøjelse med gode faciliteter, som sætter rammer for liv og udfoldelsesmuligheder for vores teenagere i hallen, fitness og opgraderinger på vores udeområder med stor bålhytte og ny amfiscene/bålsted. Vi er vilde med vores teenagere og stræber efter et følgeskab, der er tillidsfuldt, retningsgivende og gør en forskel. Vi er opmærksomme på vores muligheder med de unge og går målrettet efter at fylde goodies i deres bagage til livet efter Rudehøj.

Den faglige undervisning i 9. og 10. klasse er vi ambitiøse omkring. Vi leverer undervisning af høj kvalitet, og er målrettet for at udvikle den enkelte elevs potentiale og udfolde de talenter og interesser de unge har. 10.Reach har fået en væsentlig ændring på det indholdsmæssige, hvor humanitært iværksætteri, følgeskab og fokus på "kloge hænder" er en del af de nye tiltag. Deres outreach var i dette skoleår en fantastisk tur til New York med gode oplevelser og aktiv deltagelse i humanitære tiltag. FRONT, hvor de unge bliver undervist i at være disciple og gøre disciple, har vi usædvanlig stor søgning til. Elevernes personlige og åndelig udvikling er mærkbar, og den fornyelse de unge oplever, bliver omsat til virkelighed i et tæt følgeskab med lærerteamet. Dette skoleårs rejseaktivitet til Sydafrika/iThemba-projektet har vi netop gennemført med stor succes.

Rudehøj har fokus på at have en god og sund sammenhæng med både DanskOase, BUO, Oase Højskolen og vores baglandsmenigheder. Der er efterhånden en del menigheder, der hen mod skoleårets afslutning bruger tid og energi på at besøge menighedens teenagere, der er på Rudehøj. Målet er at ”hjælpe” de unge godt hjem i menigheden. Denne investering fra enten præst eller en anden fra menigheden giver god menig og bygger bro. Jeg sender en hilsen til alle kirkerne og opmuntrer til at ”hjælpe” teenagerne godt hjem igen. 

Vi har behov for al den opbakning og forbøn vi kan få. Bed for alle vores elever, ansatte og bestyrelsen. Bed for at vi igen til sommer er klar til at modtage endnu et elevhold, som vil gå ind i et uforglemmeligt og livsforandrende efterskoleår på Rudehøj Efterskole. Tjek vores informative hjemmeside www.rudehøj.dk, følg efterskolelivet via Facebook, Instagram, Snapchat, ring eller kig forbi på Rudehøj til en inspirerende samtale om det at gå på Rudehøj Efterskole. 

Rudehøj Efterskole har meget relevant og udfordrende at byde på for tidens teenagere. Gud velsigner os, og vi er stolte af de talenter vi er blevet betroet.