FRONT i København - En god dag med hygge, kirker og hjemløse

Hygge, kirker og hjemløse

Vi sidder nu i toget på vej hjem fra København. Det har været en vild tur, med mange oplevelser. Vi lagde ud med at tage til Bethesda, et missionshus på Israels Plads, hvor vi skulle bo. Efter en kort tid med indkvartering, tog vi et smut i den lokale Netto, liggende lige ved Nørreport Station, her blev der købt lidt ind til aftensmaden, hvor menuen var kylling og hjemmelavet pastasalat og med koldskål til dessert. Lækkert. Aftenen  blev brugt på at pakke ud, men der blev også tid til lidt sightseeing i smågrupper. Nogle afprøvede den lokale metro, mens andre gik til Langelinie og hilste på Ariel.

Søndagen var dagen med kirkemaraton. Vi startede i Pinsekirken på Drejervej, hvor en gudstjeneste i bedste frikirkestil med ca. 3-400 mennesker løb af staben.

Derefter var der frokost i det fri – midt på Nørrebro. Sandwich med chips og alt godt fra den lokale Døgnnetto. Efter en kort pause i Bethesda var det tid til næste gudstjeneste, som var i København Vineyard. Det mindede lidt om pinsekirken rent programmæssigt, men der var desuden lagt en hyggelig kaffepause midt i gudstjenesten. Der var  måske 120 på plads til gudstjenesten, og hele gudstjenesten foregik i den hyggelige atmosfære, som kun Frederiksberg kan byde på. Der var masser af lovsang og stemningen var meget nede på jorden – hyggeligt og rart!

Vi sluttede besøget af med at spise aftensmad i kirken, hvilket var rart, så der lige kunne blive sludret lidt med folk fra kirken. Efter eftermiddagsgudstjenesten var vi, efter endnu et lille hvil, klar til sidste stint – Natkirke i Vor Frue Kirke.

Aftenens program startede kl. 20 og bød i dagens anledning på en omgang Taize-andagt. Og nu tænker du sikkert, hvad er en Taize-andagt? Vores oplevelse var, at det var en andagtstype, som er inspireret af Taizeklosteret i Frankrig. Programmet er en masse stille lovsange, hvor der er mange gentagelser, så man kan meditere lidt over teksterne. Sangene er krydret med noget stilhed, der giver plads til eftertanke, og så endeligt nogle korte læsninger, igen til eftertanke.

På trods af, at man er en travl teenager, så var det faktisk en god oplevelse at prøve for langt de fleste af os, der var af sted. Det var fedt, fordi netop tiden og stilheden, giver tiden til eftertanke – tanke på livet, hverdagen, men også Gud.

Efter en lang, men rigtig god, dag, var det nu endelig blevet tid til at få sovet ud, så vi var klar til den kommende dags oplevelser.

Mandagens første programpunkt var igen på Nørrebro, hvor vi var på rundtur i Københavns Kristne Kulturcenter (der hvor Pinsekirken holder til), ledt af ungdomspræsten Daniel. Det var meget spændende at se, hvordan det hele var bygget op, og opleve, hvordan en moderne kirke kan smelte godt sammen med et kulturcenter, der skaber plads til en masse forskellige tiltag.

Efter et par timers rundvisning og snak var det frokosttid, som, vanen tro, var sandwicher frisklavet af alt godt fra den lokale Netto. Hyggeligt!

Over middag var programmet  rykket til Vesterbro, hvor vi skulle besøge Klippen, som er et værested liggende i en sidegade til Istedgade. Her mødte vi lederen af stedet, som hedder Johannes, som fortalte os om stedets historie, og en masse om det udfordrende og opmuntrende ved at have sådant et sted og sådant et arbejde. Det var spændende, og til tider helt rørende, at høre om, hvordan nogle mennesker frivilligt, giver af dem selv og deres tid og deres kræfter, for at kunne hjælpe hjemløse, narkomaner og prostituerede og møde dem med al den kærlighed de har brug for.

Det sidste af dagen gav lidt tid til at tulle lidt mere rundt i København, før der skulle laves aftensmad og hygges sammen, på Israels Plads.

Vores sidste hele dag i København var tirsdag, hvor vi skulle hygge en masse sammen. Vi lagde ud med at tage på, verdens måske sjoveste, kanalrundfart, ledt af Josefine fra Nettobådene. Hun lærte os meget på den gode time vi brugte i hendes selvskab. Bl.a. at Christian d 4. var vigtig for København da han ”byggede mange bygninger”, at modstandsgruppen Holger Danske havde der hovedkvarter ”et sted her i nærheden”. Hun var sød, men måske også lidt morgentræt – vi grinede dog en masse!

Så var der hurtig og standard frokost, denne gang dog en variant over temaet, med mad fra Fakta og nydt i solen på Kongens Nytorv, hvorefter vi satte kursen mod Tivoli. I de næste 6-8 timer stod den på hygge, forlystelser og sukker i Danmarks Nationalbaghave… Det var en dejlig måde at slutte vores tur på.

Og så er vi tilbage i toget. Morgenen har stået på mad og rengøring, før vi sneg os gennem de københavnske gader for sidste gang i denne omgang. En hyggelig tur, med nogle hyggelige mennesker. Masser af indtryk på vores nethinder, om hygge, kirker og hjemløse.