Musikefterskole i Jylland - Vi elsker musik på Rudehøj Efterskole

Musikprofilen

Vi elsker musik på Rudehøj

... og musik fylder rigtig meget på Rudehøj efterskole!!

Hvis du selv spiller eller er interesseret i at spille musik på Rudehøj kan du vælge vores musikprofil og en lang række valgfag, som vil udvikle dig som musiker og sanger. Men hertil kommer, at der i løbet af året vil være en hel række musikarrangementer på skolen. Vi har to lækkert udstyrede musiklokaler, et lydstudie og tre scener, som vi bruger til afholdelse af forskellige arrangementer.

Den helt store satsning er vores musical i marts måned, hvor alle elever er involveret i opsætningen og hvor skolens musikelever selv står for at skrive de fleste af sangene. Vi afholder også koncerter i forbindelse med SPIL DANSK dagen i oktober, julekoncert i december og forårskoncert i april, hvor skolens elever vil medvirke.

Skolens lovsangsbands vil afholde et antal lovsangsaftener i løbet af året, og der vil ofte være lovsang til Godnat Gud på hverdagsaftenerne.

I maj måned deltager vi på hele to musikfestivaler, hvoraf den ene, AFTRYK, er med deltagelse af 2000 musikelever og hvor bands som Tako Lako, Dance With Dirt og Reptile Youth de seneste år har været hovednavne på festivalen.

På AFTRYK har vi også haft Rudehøj-bands, der har vundet konkurrencen, hvor hovedpræmien er at få muligheden for at optræde på SPOT-festival.

Dertil kommer at i løbet af året har et antal koncerter og workshops i huset. Vi har haft navne som Tako Lako, Sofia Hedia, Velvet Volume, New Divine, Asynje, Balthasar og Mund de Carlo, Arvid, Ida Gard, Northern Assembly, Anette Bjergfeldt og Jørgen Thorup (kendt fra Shubidua) og mange flere, i huset i løbet af de sidste par år.

Og så har vi ikke nævnt at vi jævnligt har fællessang, eller at skolens lærere flere gange om året optræder med legendariske musikindslag...

Har du lyst til lidt af det hele?

Hvis du også syntes at der er Idræts-valgfag og Creative-valgfag som er spændende, kan du mixe fra de forskellige profiler.


Musikfag


Musik

Kun ½ år fra august

Elsker du musik – og har du lyst til at søge lidt dybere ind i musikkens ver-den, så er musik noget for dig.

Vi kommer til at arbejde med nogle af de sider af musikken, som du ikke får i almindelig sammenspils- eller sangundervisning, men som kan give dig en dybere forståelse af musikken. Hvis du overvejer at vælge musik på gym – eller måske drømmer om at gøre musikken til din levevej, kan dette fag også hjælpe dig godt på vej. Derfor vil det være en god idé at kombinere musik med andre mere praktisk musikfag.

Vi vil have et særligt fokus på, hvordan vi musik er bygget op og hvordan vi oplever musik. Vi vil lytte til en masse musik af forskellig art, prøve at analysere - og samtidig er det et mål at en del af undervisningen bliver at komme ud til koncerter, workshops m.m. Du vil desuden lære om den teoretiske side af musikken i form af musikpsykologi, nodelære, akkordkendskab samt musikhistorie. Du får også adgang til programmet Earmaster, som er MGK forberedende.


Sangskrivning

Kun ½ år fra august

Sangskrivning er et halvårs-fag for dig, der gerne vil arbejde med eller udvikle din sangskrivning.
Det kan også være for dig, der aldrig har skrevet en sang før, men som har lysten til at prøve kræfter med det.

At skrive en sang kræver tid, og den tid sætter vi af i dette fag.
Nogle gange arbejder du med sange du allerede er i gang med. Andre gange vil der være et oplæg, som du skal skrive sange ud fra. Det kan være et "håndværks-input”, et tema, et musisk benspænd, et lyrisk fokus, co-writing eller andet.

Du skal være interesseret i både at skrive tekster og melodier. Du vil både arbejde på egen hånd og nogle gange med andre. Det er klart en fordel, hvis du spiller et instru-ment også, så du har et “redskab" at arbejde på, når du skriver. Det kunne være guitar eller klaver.

I slutningen af hver lektion, præsenterer vi dagens arbejde for hinanden, og får re-spons og ideer til det videre arbejde, for det er ikke sikkert din sang bliver færdig på en times tid...


Sammenspil - Øvet

Et valgfag for dig der elsker at spille musik med andre. Uanset om du spiller eller synger er du velkommen. Det er et krav at du kan spille i forvejen. Vi taler om musiske roller i sange, og udforsker forskellige numre og musikgenrer i løbet af året.

Du har en positiv indstilling til musikken og dem du skal spille med, og elsker når sammenspillet giver gåsehud over hele kroppen, også selvom det indimellem vil kræve blod, sved og tårer at få det til at lykkes.

Du får også mulighed for at bidrage i den kreative proces det er at fortolke et skrevet musiknumre - og så bliver der mulighed for at præsentere det vi har lavet på caféaftner, skolearrangementer og festivaler


Sammenspil - Begynder

Et valgfag for dig der elsker musik, men ikke har så meget erfaring med at spille og synge endnu. Her er chancen for at prøve musikken af sammen med andre i samme båd!

Det er ikke et krav at du kan spille eller synge, men du skal være forberedt på, at det kræver blod, sved og måske tårer at få et nummer op at swinge. Men så er det til gengæld også hele kampen værd!

Du får mulighed for at optræde til caféaftner, skolearrangementer og festivaler.


Instrumentundervisning (trommer, klaver, guitar/bas)

Instrumentundervisning er for dig, der har lyst til at lære at spille et instrument eller som gerne vil blive bedre. Vi arbejder på at opnå færdigheder og forståelse for instrumentet. Undervisningen tager udgangspunkt i den enkeltes elevs niveau. Undervisningen vil indeholde en smule teori og det forventes at eleverne øver sig fra lektion til lektion.


Lovsang

Lovsang er et fag som kombinerer musik og sammenspil, med det at udtrykke hvem Gud er. Det skal vi dykke ned i sammen. Det er et krav at du har musisk erfaring – enten som sanger eller musiker. Vi spiller både danske og engelske lovsange/salmer.

Lovsang er et særligt fag, fordi man hele tiden arbejder frem mod næste arrangement eller lovsangsaften. Derfor er tempoet højt, da der skal bygges et rimelig stort repertoire op. Det er ikke et fag, hvor man lærer at spille eller synge, men bringer det i spil man allerede kan, i fællesskab med andre.

Ved mange tilmeldinger danner vi flere lovsangsbands. Vi har også̊ fokus på hvad lovsang er, på bandkultur, på det at lede andre i lovsang, og de udfordringer der kan ligge i at stå̊ på scenen.


Kor

Til kor skal vi nyde det fantastiske fællesskab i at synge sammen! Og vi vil arbejde med sang på måder som samtidig styrker vores individuelle stemmer. Vi skal arbejde med flerstemmighed og arrangementer af både kendte og mindre kendte sange i mange forskellige genrer. Det bliver storslået og lækkert - så meget, at vi selvfølgelig også skal optræde med det.


Solo-sang

I solosang vil du lære at bruge din stemme rigtigt, udvikle din stemmes klang og muligheder - og lære at mestre forskellige sangteknikker. Vi kommer til at arbejde med sange, som du selv kan være med til at vælge og du får mulighed for også at prøve dig selv af som sanger på nogle nye måder.
Nogle gange vil vi arbejde med sangteknik i mindre grupper - og her vil vi også prøve at synge flerstemmigt. Både nybegyndere og øvede kan vælge solosang, men det er en forventning at du er klar på at øve dig ud over undervisningen.